pondělí 1. srpna 2016

Filmový deníček 07/16

Prázdniny se nám přehouply do srpna a pro vás je připraven filmový deníček za červenec.


G. I. Jane / G.I. Jane
Americký film z roku 1997 s hodnocením 61%, který se řadí do akčního dramatu. Ode mě má 3/5. Vidět zde můžete například Demi Moore nebo Viggo Mortensena.
Demi Moore v roli vojenské důstojnice, kterou vybrali na výcvik do speciálních oddílů americké armády. Nejdřív ale musí překonat nástrahy vojenského výcviku, mužské povýšenosti a dokonce sabotáže, aby dokázala své schopnosti, přičemž si je celou dobu vědoma, že budoucnost žen v armádě závisí na úspěchu její mise.
A pár zajímavostí.
Stejně jako ve skutečnosti nosí ve filmu příslušnící Navy SEALs hodinky značky Traser P 6600 Type 6 MIL-G.
Dvě z dívek v baru se jmenují Thelma a Louise, což je odkaz na film Thelma a Louise (1991), rovněž režírovaný Ridley Scottem.
Báseň kterou cituje Viggo Mortensen je „Self-Pity“ od D.H. Lawrence.

Prokletý ostrov / Shutter Island
Další americký film z roku 2010 s  Leonardem DiCapriem, Markem Ruffalem a Benem Kingsley v hlavních rolích. Film se řadí do mysteriózního drama thrilleru, má hodnocení 88%, 76. nejlepší film a 31. nejoblíbenější film. Ode mě má 2/5.
Detektiva Teddyho Danielse (Di Caprio) a jeho kolegu Chucka Auleho (Mark Ruffalo) přivedlo na prokletý ostrov Shutter pátrání po šílené vražedkyni jménem Rachel Solando (Emily Mortimer), která zmizela ze své cely ve vězeňské psychiatrické léčebně Ashecliffe a kdesi se úspěšně skrývá. Píše se rok 1954 a Amerika se dosud nevzpamatovala z následků Druhé světové války a navíc přežívá v permanentní paranoii domnělého i skutečného komunistického ohrožení. Daniels je učebnicovou obětí téhle doby. Válečný veterán stále vzpomíná na prožité hrůzy a navíc se musí vyrovnat se smrtí manželky. Až by se dalo sarkasticky říct, že v rámci vyšetřování dorazil na správné místo. Jenže na tomhle ostrově něco smrdí a zkušený detektiv to instinktivně vycítí. Například je přesvědčený o tom, že léčebné metody, které zdejší lékaři vedení doktorem Johnem Cawleym (Ben Kingsley) aplikují na pacienty, nejsou zcela v souladu s Hippokratovou přísahou. Druhou stranou mince je ale otázka detektivovy příčetnosti, jež je vlivem traumatických prožitků z minulosti a poměrně děsivé a skličující přítomnosti vystavována čím dál větším otřesům.
Aby bylo prostředí psychiatrické léčebny co nejautentičtější, najal Martin Scorsese specializovaného konzultanta, doktora Jamese Gilligana, který v sedmdesátých letech řídil podobné zařízení.
Vínový automobil doktora Cawleyho (Ben Kingsley) je Buick Roadmaster z roku 1947.

Labyrint: Útěk / Maze Runner, The
Film, který chtěla vidět již delší dobu moje mamka. Tak jsme se rovnou podívaly na jedničku i dvojku. Bohužel film má očekávání nesplnil. Je z USA, řadí se asi do čtyř kategorií, dostal hodnocení 66% a mé je 3/5.
Podzemní výtah Thomase vyvezl na louku obklopenou vysokými zdmi. Vůbec na nic si nepamatuje, dokonce si zpočátku nevzpomíná ani na vlastní jméno. Hned po příjezdu jej přivítá skupina dalších mladíků, které již dříve potkal stejný osud. Vytvořili zvláštní komunitu, která se na tom podivném místě snaží přežít a zároveň neúnavně hledá únikovou cestu. Možnost utéct mají každé ráno, kdy se ve zdi otevírá obrovská brána. Ta jim však pouze umožňuje vstoupit do obrovského a neustále se měnícího bludiště, které jejich nový domov obklopuje. Nejlepší a nejodvážnější běžci hledají cestu ven a postupně mapují jednotlivé části labyrintu. Mají na to jen čas vymezený denním světlem, večer se brána uzavírá a kdo se nestihne včas vrátit, mezi stěnami labyrintu nepřežije. Zůstane po něm jen přeškrtnuté jméno vyryté na stěně. Labyrint se totiž v noci mění na děsivé místo plné nejrůznějších nástrah, kvůli nimž se pravděpodobnost přežití v jeho útrobách limitně blíží k nule. Thomase přesto bludiště neustále přitahuje. Možná za to může i fakt, že je jiný než ostatní chlapci. Jemu jedinému se zdají podivné sny o minulosti a o záhadné organizaci skryté pod zkratkou W.C.K.D. Navíc právě jeho jméno vykřikne nový pasažér, kterého přiveze další výtah. K překvapení všech to ale není chlapec, ale dívka (Kaya Scodelario). A právě ona možná drží klíč od brány jejich vězení.
Thomas Brodie-Sangster nosil při natáčení v botě kamínek, aby nezapomněl na to, že postava Newta kulhá.
Dylan O'Brien roli Thomase málem nezískal. Režisér Wes Ball tvrdil, že je Dylanův účes příliš "MTV". Když mu byla poslána Dylanova fotka, na které neměl nagelované vlasy, změnil názor a Dylana obsadil.
Nejoblíbenější scéna herce Dylana O' Briena, představitele Thomase, byla ta, ve které se wrestlingovým způsobem pere s Gallym (Will Poulter).
Některé z postav jsou pojmenovány po významných světových myslitelích, např. Thomas (Dylan O'Brien) po Thomasi Alva Edisonovi, Alby (Aml Ameen) po Albertu Einsteinovi či Newt (Thomas Brodie-Sangster) po Isaacu Newtonovi.

Labyrint: Zkoušky ohněm / The Scorch Trials
Dobrodružné akční sci-fi z USA z roku 2015 přináší v hlavní roli Dylana O'Briena,. Hodnocení 61%, a mé 2 hvězdičky.
Když Thomas a jeho kamarádi dokázali uniknout z vražedného labyrintu, doufali, že se dokážou vrátit ke svým starým životům. Nemohli se ale splést víc. Místo svobody je čekal pouhý postup do druhé fáze zkoušky připravené organizací Z.L.S.N. Pro Thomase a ostatní přeživší Placery z labyrintu tak běhání zdaleka nekončí. Jejich další útěk je zavede na Spáleniště, nejvíce sežehnutou část planety, krajinu plnou nepředstavitelných překážek. Sluneční erupce sežehly Zemi na popel a proměnily ji v pustinu. Světové vlády se zhroutily – a s nimi i řád a právo. Rozpadajícími se troskami měst teď bloudí takzvaní „raplové", lidé pokrytí hnisajícími ranami, které nakažlivý virus dohnal za hranu příčetnosti. Jejich jediným cílem je najít cokoliv živého, aby se nasytili. Thomas a jeho přátelé musí rychle najít bezpečné útočiště a organizace Z.L.S.N. se stará o hlavně to, aby jim šance na přežití nastavila v jejich neprospěch. Placeři se ale dokáží spojit s bojovníky odporu, zasáhnout vrchní velení Z.L.S.N. a odhalit tak další šokující plány, které si pro ně společnost přichystala. Thomase čeká tvrdá zkouška ohněm. Skutečně se někde uvnitř v jeho hlavě skrývá tajemství, které je zachrání?
 Pro mnohé čtenáře byl film zklamáním, hlavně protože druhý díl neměl téměř nic společného se svou knižní předlohou.

Padesát odstínů černé / Fifty Shades of Black
Americko film z roku 2016 s hodnocením 37%, který má být komedie a parodie na film Padesát odstínů šedi. Film hodnotím jedním slovem, a to odpad.
Držte si kalhotky i bránice, do kin přichází dráždivá a na padesát způsobů šťavnatá parodie „Padesát odstínů černé". Stejně jako šedé bestsellery přináší některá šokující odhalení a hned tím prvním je, že erotický hit a drzá poťouchlá komedie jdou nehorázně dobře dohromady! Emotivně vypjatá a děsně vážná romance si pořádný výprask hrubozrnou a přímou legrací prostě zaslouží. Cílem proto tentokrát nebudou erotogenní zóny a odvážné představy, ale především centra smíchu. Co kdyby byl Christian spíše Black než Grey, prachy získal dost pochybným způsobem a v posteli by byl úplně marný?
Není to poprvé, co si hlavní hrdina stoupl na plakátu mezi ženské nohy. Na podobném plakátu se objevil i Roger Moore k bondovce Jen pro tvé oči (1981).

Divergence / Divergent
Chtěla jsem vidět třetí díl, tak proč se nepodívat rovnou od jedničky, film se dostal na svět v roce 2014. Film je z USA, řadí se do asi tří žánrů a má hodnocení 65%. Ode mě má 3/5 a je to 214. nejoblíbenější film.
Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat.
 Trisino (Shailene Woodley) tetování na klíční kosti symbolizuje členy její rodiny, otce, matku a bratra, které odchodem z odevzdanosti opustila.
Počet mrtvol: 28
 Tris je 16 let, její představitelce (Shailene Woodley) je 23 let. Čtyřkovi je 18 let, jeho poředstaviteli (Theo James) je 30 let.
 Shailene Woodley byla jedinou volbou do role Tris.
Theo James během natáčení nepoužil dabléra.
 Autorka knižní předlohy Veronica Roth má ve filmu malé cameo, a to konkrétně ve scéně, kdy jdou nováčci z Neohroženosti na iniciační rituál na vrcholek mrakodrapu (později z něj budou sjíždět). Autorka je první, která vyběhne ze dveří na střechu.

Rezistence / Insurgent
Rok starý film, který je z USA a řadí se do romantického akčního sci-fi. Dostal hodnocení 59% a mé je 3/5.
Z Tris a Čtyřky se během okamžiku stali psanci podobní lovné zvěři. Nikde není klid a bezpečno, vůdkyně sekce Sečtělých je s pomocí ozbrojené sekce Neohrožených neúnavně pronásleduje odhodlaná dostat je za každou cenu. Současně nechává pochytat další divergentní lidi, kteří do stanoveného společenského systému nezapadají. Vystavuje je krutým testům, aby odhalila vhodnou osobu, jenž jí může pomoci rozluštit dávné tajemství. Tris a Čtyřka zjišťují, že mají víc spojenců, než se zdálo, rozhodnou se přestat utíkat a zkusí překvapivý protiútok. Je to právě Tris, která se stane klíčem k tajemství, na němž stojí základy světa, ve kterém žijí. Tajemství minulosti i budoucnosti.
Daniel Dae Kim, představitel Jacka Kanga, byl natolik nadšený ze svých kostýmů, které nosil ve filmu, že si je chtěl odkoupit do osobního vlastnictví.

Hledá se Dory / Finding Dory
Americký film z roku 2016 s hodnocením 77%, který se řadí asi do čtyř žánrů . Ode mě má 3/5.
V animovaném filmu od studií Disney•Pixar Hledá se Dory se na stříbrná plátna vrací oblíbená modrá rybka Dory, která si spokojeně žije na korálovém útesu s Nemem a Marlinem. Pak si ale Dory z ničeho nic vzpomene, že kdysi a kdesi ztratila své rodiče. Společně s Marlinem a Nemem se vydá na strhující dobrodružství napříč oceánem, až do prestižního Mořského akvária v Kalifornii, kde se léčí nemocní mořští živočichové. Při hledání maminky a tatínka potkává Dory tři svérázné obyvatele Mořského akvária: První je Hank, nerudný chobotničák, který úspěšně uniká zřízencům; druhý je Bailey, samec běluhy, který sám sebe přesvědčil, že mu nefunguje echolokace, a třetí je krátkozraká velryba jménem Naděje. Při prohledávání moderního akvária dojde Dory se svými kamarády k poznání, že své blízké máme nejraději kvůli jejich nedostatkům, a že to nejdůležitější na světě je přátelství a rodina.
A pár zajímavostí.
V české verzi jsou všechny nápisy ve filmu česky i přes to, že se jedná o americký film.
 V kinech běžel před filmem krátký pixarovský animák Ptáčátko (2016).
Po titulcích následuje ještě jedna scéna.
Dory je nejoblíbenější Disneyho postavou na sociální sítí Facebook, kde ji mělo v polovině roku 2013 v oblíbených 25 milionů uživatelů.
 Samotná Ellen DeGeneres, která se postarala o hlas Dory, o pokračování usilovala několik let. Nezapomínala to studiu připomínat i ve své vlastní show. Herečka prohlásila, že je z filmu nadšená a dle svých slov se nemohla dočkat, až bude moct pokračování filmu ohlásit.

Zdroj: csfd.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat