pátek 8. dubna 2016

Filmový deníček 04/16

Které filmy jsem viděla v poslední době, o čem byly? Zaujaly mě? Je o nich nějaká zajímavost? To zjistíte ve filmovém deníčku :)


Fair Play

Česko-Slovensko-Německý film z roku 2014 s hodnocením 73%, který se řadí do drama a sportovního filmu. Ode mě má 4/5. Vidět zde můžete například Judit Bárdos, Aňu Geislerovou či Evu Josefíkovou.
Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka a trenér doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem. Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. 
Film získal 2 České lvy. A pár zajímavostí.
Irena (Geislerová) je ve skutečnosti pouze o 12 let starší než její filmová dcera Anna (Bárdos).
Judit Bárdos (Anna), která je Maďarka, neovládá češtinu. Nadabovala ji Berenika Kohoutová.




Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Filmová adaptace románu F. Scott Fitzgeralda se dostala na svět v roce 2008 a to s Bradem Pittem a Cate Blanchett v hlavních rolích. Film je z USA, řadí se do romantického fantasy dramatu a má hodnocení 84%. Ode mě má 4/5.
Film vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy. Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální.
Film získal v roce 2009 3 Oscary z 13 nominací a 3 Ceny BAFTA.
Brad Pitt přijal hlavní roli pouze pod podmínkou, že ztvární Benjamina Buttona od kolébky do hrobu.
Samotný Brad Pitt se na plátně objeví až 52 minut po začátku filmu. Předtím jde pouze o jeho tvář digitálně namontovanou na cizí tělo.
Číslo na dveřích Benjaminova hotelového pokoje vždy koresponduje s jeho současným věkem.
Nanesení makeupu Bradu Pittovi trvalo každý den 5 hodin




Dánská dívka
Letošní novinka, na které jsem byla na Valentýna s Erikem v kině. Film se mi líbil, ale nakonec jsem doufala v něco víc. Životopisné romantické drama asi z pěti zemí, dostalo hodnocení 75% a mé je zase 4/5. Teď je spousta dobrých filmů, ale pro tu pátou hvězdičku jim u mě prostě něco chybí. V hlavních rolích si zahráli Eddie Redmayne a Alicia Vikander. 
Film nás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku.
Alicia Vikander získala za film Oscara.
Gerda umřela sama a bez dětí v roce 1940, 9 let po smrti Lili Elbe. 
Manželství Wegenerových ve skutečnosti trvalo 26 let. Měli prý spíše otevřený vztah, který umožňoval Gerdě scházet se svými partnerkami. Po anulování manželství se jejich cesty rozešly. Lili zemřela ve věku 48 let po operaci (údajně poté, co její tělo odmítlo transplantovanou dělohu).




Černá labuť
Psychologický thriller z USA z roku 2010 přináší v hlavní roli skvělou Natalii Portman. Hodnocení 81% a mé 4 hvězdičky. 
Ve filmu zasazeném do prostředí newyorského baletu, zavádí režisér Aronofsky diváky na fascinující cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou. Snímek sleduje příběh Niny (Portman), jejíž život je, plně pohlcen tancem. Žije s matkou Ericou, bývalou balerínou (Hershey), která své profesní ambice nikdy zcela nenaplnila podle svých představ a tak teď alespoň nadšeně podporuje kariéru své dcery. Když se umělecký šéf baletu Thomas Leroy (Cassel) rozhodne pro novou premiéru sezóny, Labutí jezero, vyměnit stávající primabalerínu Beth Macintyre (Ryder), Nina je jeho jasnou volbou. Do souboru ale vzápětí přichází nová tanečnice Lily (Kunis), která na Leroye velmi zapůsobí svou smyslností a pro Ninu se tak okamžitě stává velkou konkurencí. Labutí jezero totiž vyžaduje tanečnici, která umí zahrát jak nevinnou a noblesní Bílou labuť, tak Černou labuť, která představuje lstivost a smyslnost. Nina je dokonalým ztělesněním Bílé labutě, ale Černá labuť je její povaze a projevu vzdálená. To ale rozhodně neplatí pro Lily... Mezi oběma tanečnicemi se rozvíjí podivně zvrácené přátelství, které ale ničí vzrůstající vzájemná rivalita. Nina se nechce své vysněné role vzdát, ale při naplnění svého snu může překročit hranici, zpoza které už nebude návratu do normálního světa.
Natalie Portman získala Oscara, cenu BAFTA i Zlatý Globus.
Mila Kunis byla nadšená, když si po skončení natáčení mohla vychutnat dvojitý hamburger. 
Natalie Portman shodila 9 kilogramů, aby působila více jako baletka.
Darren Aronofsky nabídl herečce Mile Kunis roli Lily přes Skype - bez konkurzu.
Rozpočet filmu byl tak nízký, že když si Natalie Portman zlomila při zdvihu žebro, dostalo se jí na volání lékaře odpovědi, že ve štábu žádný není. Na to Natalie odvětila, že pokud je třeba snížit rozpočet, můžou jí vzít přívěs. Příštího dne byl přívěs pryč.
Na scénáři se pracovalo 10 let.
Režisér Aronofsky se pokoušel nenápadně poštvávat Natalii Portman a Milu Kunis proti sobě v průběhu celého natáčení, aby zvýšil napětí mezi jejich postavami na plátně.



Velký Gatsby
Australský film z roku 2013 s hodnocením 73%, který se řadí do romantického dramatu. Ode mě má 4/5. Vidět zde můžete například Leonarda DiCapria, Carey Mulligan čiTobeyho Maguira,
Film sleduje příběh Nicka Carrawaye, který opustí středozápad a na jaře roku 1922 se vydává do New Yorku, města ztělesňujícího uvolňující se morálku a jazz. Carraway hledá svou vlastní verzi amerického snu a usadí se nedaleko domu záhadného a časté večírky pořádajícího Jaye Gatsbyho a také kousek od své sestřenice Daisy a jejího záletného manžela s modrou krví Toma Buchanana. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. Nick jako svědek tohoto světa píše příběh nemožné lásky, věčných snů a automobilové tragédie, a nastavuje zrcadlo moderní době a jejím soubojům.
Film získal 2 Oscary a 2 ceny BAFTA. A pár zajímavostí.
 Při rychlé projížďce Gatsbyho (DiCaprio) s vypravěčem příběhu (Maguire) používají vůz Cadillac V-16, mj. známý z populární české počítačové hry "Mafia: The City of Lost Heaven".
Jay Gatsby (DiCaprio) se ve filmu objeví až po 30ti minutách.
Gatsbyho (DiCaprio) sídlo je vlastne budova International College of Management v Sydney. 
Ve filmu se objevují šperky od firmy Tiffany & Co. Od zmíněné společnosti je například čelenka z diamantů na hlavě Daisy (Mulligan) v hodnotě 3 800 000 Kč




Kód Enigmy
Filmová adaptace knihy  Andrewa Hodge  se dostala na svět v roce 2014 a to s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightley v hlavních rolích. Film je z Velké Británie, řadí se do životopisného dramatu a má hodnocení 82%. Ode mě má 4/5.
V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. Film vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů.
Film získal v roce 2015 Oscara.
V roce 1999 byl Alan Turing zařazen časopisem Time mezi dvacítku největších vědců 20. století a byla po něm pojmenována cena, která je považována za obdobu Nobelovy cenu v oboru informatiky.
Ve filmu se objevily dvě variace "Tramvajového dilematu" - myšlenkového dilematu zaměřeného na etiku. V první variaci člověk rozhoduje, zda vědomě obětuje jednoho člověka a zachrání tak pět dalších. Ve druhé variaci si musí vybrat, zda obětuje sobě blízkého člověka, aby zachránil pět cizích.
Skoro na začátku filmu je v pozadí slyšet část projevu britského krále Jiřího VI. o začátku 2. světové války. Jedná se o projev, který zazní také ve finální scéně filmu Králova řeč (2010), kde ho přednáší Colin Firth. 
Turingův stroj se ve skutečnosti nejmenoval Christopher, ale Colossus.




Zmizelá
Loňská novinka natočená podle skvělé knihy Gillian Flynn. Mysteriózní drama z USA, dostala hodnocení 85% a mé je zase 4/5. V hlavních rolích si zahráli Ben Affleck a Rosamund Pike.
Amy se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem. Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně. Zoufalý manžel organizuje rozsáhlé pátrací akce a snaží se dělat vše možné pro to, aby se jeho žena našla. Pokud možno živá. Paralelně s tím probíhá policejní vyšetřování, které kromě Amy hledá i člověka, jenž má její zmizení na svědomí. Všechny stopy, nalezené důkazy a svědectví Amyiných blízkých ale ukazují právě na Nicka. Kdo to vlastně je? Trpící oběť zločinu, nebo cynická zrůda, která vodí policii i veřejnost za nos, aby ze sebe sňala podezření? Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A co se vlastně stalo s Amy? Na znepokojivé otázky se vrší další a odpovědi zoufale chybějí. Trpí tím především Nick, který se z miláčka médií proměnil ve veřejného nepřítele číslo jedna. Dobře ví, že když se Amy nebo strůjce jejího únosu nenajdou, ponese si cejch až do konce života, který možná stráví za mřížemi. Pokud ovšem nemá Amy skutečně na svědomí.
Rosamund Pike byla nominována za film na Oscara.
Ve scéně v knihovně je zmíněna Jane Austen a její dílo "Pýcha a předsudek". Ve zfilmované verzi Pýchy a předsudku (2005) ztvárnila Rosamund Pike roli Jane Bennet. 
Jedno z per, kterým Amy (Pike) píše deník, má na konci ozdobu ve tvaru Circuit de Monaco - závodního okruhu v ulicích Monte Carla.
Carrie Coon, která hraje dvojče Nicka (Affleck), je ve skutečnosti oproti Affleckovi o více jak 9 let mladší.
Původní předloha Gillian Flynnové "Zmizelá" uchvátila čtenáře nejen v USA, kde se stala druhou nejprodávanější knihou roku 2012 s více než dvěma miliony výtisků. Ani po roce od vydání neopustila kniha první desítku bestsellerů The New York Times (beletrie) a amazon.com (thrillery).




Stážista
Skvělá komedie z USA z roku 2015 přináší v hlavní roli skvělého Roberta De Niro s Anne Hathaway. Hodnocení 73% a mé 4 hvězdičky.
Robert De Niro hraje ve filmu Bena Whittakera, 70letého vdovce, který si uvědomil, že odchod do důchodu není až tak skvělý, jak se říká. Využije příležitosti vrátit se znovu do hry a stane se vedoucím stážistou módního webu, který založila a provozuje Jules Ostinová (Hathaway).
Scéna, ve které Jules (Anne Hathaway) telefonuje s nespokojenou zákaznicí, odkazuje na snímek Rachel se vdává (2008), ve kterém Hathaway ztvárnila titulní roli. Nespokojená zákaznice se totiž také bude vdávat a řeší špatně poslané šaty pro družičky. Když se Jules se zákaznicí loučí, osloví ji: "Rachel".





Zdroj: csfd.cz,

Žádné komentáře:

Okomentovat